Látnivalók

PONGRÁTZ GERGELY ‘56-OS MÚZEUM ÉS KÁPOLNA​

Világtörténelmi jelentőségű eseménynek állít emléket a Szeged felé vezetõ úton az 56-os Kápolna és a Pongrátz Gergely Emlékmúzeum. Az 1956-os forradalom legendás felkelőparancsnoka több mint ezer harcosával napokon keresztül sikerrel vette fel a harcot a hatalmas szovjet hadsereggel. Hősies helytállásuk híre csodálatra késztette az egész világot és nagyban hozzájárult a kommunizmus megroppanásához. A Főparancsnok sírja előtt a kápolnában tehetik tiszteletüket a látogatók, s a szemközti múzeumban ismerhetik meg a szabadság hőseinek világraszóló tetteit.

.

KONECSNI GYÖRGY HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

A múzeumban megtekinthetõ várostörténeti, néprajzi kiállítás Kiskunmajsa történetét eleveníti fel néprajzi elemeken keresztül. Ezenkívül állandó kiállításon szerepel még a múzeum névadójának, a város európai hírnevet szerzett szülöttének, Konecsni Györgynek grafikusi munkásságát bemutató tárlat, illetve Járitz Józsa, valamint Paizs Éva Kiskunmajsán készült képzõmûvészeti alkotásainak gyûjteménye.

Tájház

A múzeumhoz szorosan kötődik a Tájház, mely Kiskunmajsa egyik legrégebbi építészeti emléke. Az 1850 körül épült nádtetős, háromosztatú, közép padkás, szabadkéményes építmény a Kiskunság jellegzetes népi, építészeti emléke a XVI.századtól. A középen lévő bejárati ajtón át a pitvarba jutunk, ahol jobbról tisztaszoba, balról lakószoba nyílik. A szobákban eredeti bútorzat található. Említésre méltó még az épületben található kemence, melyet sütés mellett a szobák fűtésére használtak 

KISKUNMAJSAI RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM​

A város központi terén áll a Boldogságos Szûz Mária tiszteletére felszentelt késõ barokk stílusú római katolikus templom, melynek elõdjét 1743-ban  vesszõbõl és sárból a tószegi telepesek kezdték építeni. 1761-ben új, már szilárd anyagból készült templom építésére került sor. Jelenlegi alapformáját 1809-ben érte el, a hossza: 50 méter, szélessége 21 méter . A templom  különlegessége, hogy a fõbejárata nem a 42 méter magas torony alatt található.

Kálvária

Kálvária Az 1966-ban lebontott régi Kálvária emlékére lakossági összefogással épült 2014-ban. A kéttornyú kis kápolna XV. stációként Jézus feltámadását jelképezi. Isten hozta nálunk, Kedves Vendégünk Kiskunmajsán! Ebben a kis kiadványban szeretnénk bemutatni mindazt, ami miatt érdemes hozzánk ellátogatni és nálunk elidőzni: mindazokat az értékeket, látványosságokat és szolgáltatásokat, amelyeket érdemes kipróbálnia mindenkinek, aki már eljutott hozzánk, de annak is, aki csak ezután választ magának úticélt. Mi egész évben szeretettel várjuk Önöket!

SÖRÖS KORSÓ ÉS SÖRÖS POHÁR GYŰJTEMÉNY​

Közel hatévtizedes gyűjtőmunka eredményeként, több mint 1200, a világ 32 országából származó sörös korsó és sörös pohár tekinthető meg Kis Tibor magángyűjteményében. A kiállítás érdekessége, hogy mindegyik poharat és korsót barátaitól, ismerőseitől, politikusoktól, művészektől, sportolóktól kapta.

sználtak 

Babagyűjtemény

Vica néninek gyerekkorában sajnos nem volt babája.

Fiúk között cseperedett fel, így nem volt módja lányos játékokkal játszani.

Közel negyven éve kezdett el babákat gyűjteni, amikor az utcán talált egy babát.

Bárány Tiborné Vica néni életét hosszú időn keresztül meghatározták a babák, volt, hogy a fél országot is átutazta értük.

– „Nem érdekes, hanem inkább szomorú történet fűződik a legtöbb babához. Mindegyikről tudok mesélni, hiszen a babáknak három lelkük is van. Az egyiket a készítőjük lehelte beléjük, a másodikat a gyermek, aki játszott velük, a harmadikat a gyűjtő, aki szereti és megbecsüli a babákat” – mesélte Vica néni, akitől 2017-ben megvásárolta a kiskunmajsai önkormányzat a gyűjteménye egy részét.

Mayossaszállás Emlékmű

A város határában található emlékművet az egykori elődtelepülés, Mayossaszállás templomának helyén emeltette Kiskunmajsa Város Önkormányzata és a Majsa Alapítvány 2001-ben.

A helyi értékeket és hungarikumokat bemutató kiállítás jól illeszkedik Kiskunmajsa üdülőövezetének környezetébe. A kiállításon megjelenik valamennyi helyi érték és kiemelt helyet kapnak a Magyar Nemzet legnagyobb büszkeségei, a Hungarikumok. A sétányon elhelyezett állandó kiállítás révén a települési- és a térségi lakosok, valamint azok a vendégek, turisták, akik Kiskunmajsára érkeznek már biztos, hogy megismerik helyi értékeinket.

Skip to content