E történeti emlékpark a középkorban, a 13. század közepén Magyarországra költözött keleti eredetű népnek, a kunoknak állít emléket. A kunok a tatárjárás vérzivataros évei folyamán leltek itt új hazára, majd a hosszú évszázadok során, kulturális hagyatékuk egyes elemeit megőrizve, beolvadtak a magyarságba. Egykori jelenlétüket számos, ma már a magyar örökség szerves részét képző hagyomány, fogalom, földrajzi név, szó, használati tárgy tanúsítja. Az itt feltárt régészeti értékeket, a középkori templomromot kettős körárokkal, és a cölöpsánccal körbevett temetőt is láthatja a közönség.

Négyféle háztípust, jurtát, Árpád-kori földházat, egy XIV–XV. századi kun lakóházat és egy XIX. századi tanyát építettek fel az emlékhelyen. A látogatók egy történelmi tanösvényt végigjárva ismerhetik meg a kunok Kárpát-medencei történetét, mindennapi életmódjukat.

A Kiskun Emlékhelyen a 21. századi technikával mutatják be 600-700 év teljes történelmét, beleértve a kunok letelepedését és a magyarságba történő beolvadását. Az állandó kiállítás részei a környéken talált arany- és ezüst ékszerek, az egykoron minden nap használt szerszámok, eszközök, valamint bemutatják az ellenállás és támadás fegyvereit is a 13. századból.

Írja meg a véleményét

Your email address will not be published.